Nuon/Alliander

 

 16-07-2008
 31-03-2009
OmgevingJava, Web services, SOA, BEA/Oracle Weblogic Server
RolProces coach, designer, software engineer, teamlead
 

Achtergrond
Per 1 juli 2008 is Nuon ‘netwerkbeheer’ (NWB) en Nuon ‘Productie- en levering’ (PLB) opgesplitst in twee afzonderlijke bedrijven. NWB gaat verder onder de naam Alliander. Er is wettelijk bepaald dat, op termijn, de stroommeters die thans in alle huishoudens aanwezig zijn, moeten worden vervangen door “slimme” stroommeters. Dit zijn meters die zelf verbinding hebben met het computernetwerk van het netwerkbedrijf zodat stroomverbruik directer en gedetailleerder kan worden geregistreerd. De netwerkbedrijven geven de informatie over stroomverbruik (meterstanden) door aan de leveringsbedrijven waarmee de consument een overeenkomst heeft gesloten. 
 

Project
Het project is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een middleware product (CTS = Centrale Toegang Server) dat toegang biedt tot de meterstanden aan leveringsbedrijven. Aan één kant dient hiervoor gecommuniceerd te worden met applicaties die meterstanden en informatie over stroommeters bevat. Aan de andere kant wordt middels een beveiligde webservice laag de toegang naar de buitenwereld gerealiseerd.

Uitvoering
Als technisch teamleider van een (Java) development team heb ik diverse webservices geleverd . Mijn werkzaamheden spitste zich toe op de (RUP) disciplines ‘requirements’ (use cases ophalen tot bouwbaar niveau), ‘analysis and design’ (ondersteuning bij totstandkoming van het Software Architectuur Document) en ‘management’ (inschatten van het werk, aansturen van het team). Verder heb ik mij bezig gehouden met de inrichting en bewaking van het development proces dat gebruikt wordt in de “constructie-” of bouwfase van het project.

De laatste twee maanden heb ik tevens ontwerp en bouwactiviteiten vervuld en ondersteun ik de overdracht van de CTS applicatie naar technisch beheer.